2016/05/07

イディアッパムメーカー idiyappam maker


いただきます

あさごはんは、小かぶの煮物、たけのこごはん
道の駅で大きなたけのこゲット

Let's eat.

ate simmered little turnip and Atsuage deep fried tofu and steamed rice with bamboo shoots for breakfast.
I got a big bamboo shoots at roadside station which is public facilities to offer places for rest, sales of local products and any information.
We can enjoy various kinds of roadside stations all over Japan when we travel by car.


そして、夜

夜ごはんは、インド、ケララ出身の友人宅にて
チキンシチュー、エビカレー、インディアンフライドチキン、ボークカレー、ベジライス、ライタ(ヨーグルトと野菜をミックスしたソース)、イディアッパム
料理上手な友人の、インドのおふくろの味はいつもとびきりおいしい
一品一品おいしいけど、これを全ミックスしたらさらにおいしくなりました

at night

ate dinner at my friend's from Kerala India home.
Chicken stew, shrimp curry, Indian fried chicken, pork curry, vegetable rice, raita mixed yogurt, cucumber and carrot, idiyappam.
She is good at cooking and soooo tasty.
Each dish was good, but mixed all of them were excellent.


イディアッパムとは、この主食
米粉を練って、ところてんみたいにみゅ~と型から出した麺みたいなのを蒸す
チキンシチューと食べるとおいしい

This is idiyappam.
Knead rice flower with water, put dough into the idiyappam making cylinder, push out from small holes made into thin noodle-like strips, as seen in the picture and steamed.
Go well with chicken stew.


これがみゅ~っと出てるところ
このイディアッパムメーカー、インドクオリティだから、一回一回穴が詰まったり、ふたとふたがくっついて離れなかったりなもんで
友人いわく、日本の技術でぜひ使いやすいイディアッパムメーカーを開発してほしいとのこと

Making thin noodles.
This tool is made in India and hard to use because halls plugged and two lids stick fast.
She said that she wants Japanese to develop more useful one with Japanese high quality technology.


いよいよ蒸します
全部みゅ~っと出すとたいへんなので、自分の食べる分はころころっと丸めてそのまま蒸していました

ごちそうさまでした

At last steamed.
It was so hard to make noodles that she made any dumplings for her own.

done!