2015/03/16

ラストじゃがいも the last potatoes



いただきます

あさごはんは、そぼろいも、肉ごぼう、ごはん

今日で、今年のじゃがいも最後となりました
毎年春に、実家で一年分を収穫して、コツコツ食べていきます
最後には芽がそこかしこに生えてきますが、むしろ味が凝縮されてとてもおいしいいもになるのです
今年もいもの恵みに感謝、来年の豊作に期待です

ごちそうさまでした

Let's eat.

I ate simmered potatoes with minced porksimmered burdock root and sliced pork and rice for breakfast. 
These potatoes are the last of this year.
I eat potatoes throughout the year which my parents harvest every spring.
They start sprouting late in the season, but it gives concentration of flavor.
I express gratitude for the gift of potatoes, expect a plentiful crop.


【今日の参考資料】

そぼろいも  割合で覚える和の基本
肉ごぼう   『日本のおかず』