いただきます
あさごはんは、そぼろいも、肉ごぼう、ごはん
今日で、今年のじゃがいも最後となりました
毎年春に、実家で一年分を収穫して、コツコツ食べていきます
最後には芽がそこかしこに生えてきますが、むしろ味が凝縮されてとてもおいしいいもになるのです
今年もいもの恵みに感謝、来年の豊作に期待です
ごちそうさまでした
Let's eat.
I ate simmered potatoes with minced pork, simmered burdock root and sliced pork and rice for breakfast.
These potatoes are the last of this year.
I eat potatoes throughout the year which my parents harvest every spring.
They start sprouting late in the season, but it gives concentration of flavor.
I express gratitude for the gift of potatoes, expect a plentiful crop.
【今日の参考資料】
そぼろいも 『割合で覚える和の基本』
肉ごぼう 『日本のおかず』