いただきます
あさごはんは、いりたまご、わかめととうふのみそ汁、ごはん
いりたまごにかけるだしつゆ、いつもは村田さんの万能調味だれですが、
今日は大久保さんの『母めし一汁三菜』のだしみつで試してみました
両者、しょうゆ、酒、みりん、かつおぶし、こんぶを10分位煮込んで冷ます、だけの簡単なものですが、
母めしの方がみりんの割合が多い、少し甘めで、私好み
Let's eat.
I ate scrambled eggs, miso soup with wakame seaweed, green welse onion and tofu and rice for breakfast.
I pour dashi-tsuyu homemade sweet soy sauce onto the scrambled eggs.
I make dashi-tsuyu called bannou-chomi dare using a recipe book by famous Japanese chef Yoshihiro Murata as a reference thus far, today tried making it called dashi-mitsu using one by mother chef Ms. Hisae Ohkubo.
Both are almost the same and easy to cook, boiled soy sauce, mirin sweet sake, sake Japanese alcohol, dried bonito and kelp in 10 min and let it cool and I like her dashi-mitsu better because it's sweeter.
【今日の参考資料】
村田吉弘さんの万能調味だれ 『和食の素で万能レシピ』
大久保久江さんのだしみつ 『母飯一汁三菜』
そして、夜
夜ごはんは、家焼き肉
台所の窓を閉め切って、換気扇ガンガン回して
換気扇の音がうるさくて、会話がよく聞こえない
at night…
I ate grilled meat for dinner in the kitchen at home.
Closed all the windows and doors in the kitchen, ran the air fan at full blast not to be stuffy smoky smell.
Noisy fan disturbed the conversation.
たれは、数日前に仕込んで、熟成
いつもは、脂ののったカルビを中心に楽しんでいましたが、今回はもも肉の赤身が肉々しくておいしかった
鉄板上は赤の広場で牛もも革命が起きていました
シメのぷりぷりホルモン、マルチョウは鮮度がいまいちだったのか、ちょっと気持ちわるくなりました
ごちそうさまでした
Made the sauce a few days ago and aged.
Enjoyed bone-less short rib with a lot of fat mainly thus far, round of lean beef is rich and filling this time.
Raised a revolution of lean beef at the Red Square on the griddle.
At the final I ate chewy beef organ which wasn't fresh so that I felt rough a little.
done!
【今日の参考資料】
焼き肉のたれ 『きえもの日記』