いただきます
あさごはんは、アティラピリのホテルにて
サンバル、バナナフライ、イドリー、ポテトカレー、チャイ
連日食べすぎているので、控えめにしました
Let's eat.
I ate breakfast at hotel in Athirapally.
Sambar, banana fry, idli, potato curry and tea.
I went easy because I've eaten too much each and every day.
のはずが、マサラドーサをすすめられ、やっぱりオーダーしちゃいました
パリパリもちもちのマサラドーサも今日で最後だと思うと食べずにはいられない
皿からはみですぎ
But... staff recommended masala dosa and I couldn't help but order.
Because today is the last day I was able to eat this masala dosa crispy outside fluffy inside.
It stuck out from the plate.
そして、昼
昼ごはんは、チャラクディの近くの村にある友人宅にて
右下から、ケララライス、サンバル、パパドゥ、甘辛ソース、ミルクポテトカレー、かぼちゃと小豆のカレー、いんげんの炒め物、ヨーグルトカレー
ケララの祭オーナムの時のようにバナナの葉の上にいろいろなカレーをのせてくれました
甘いミルクポテトカレー、酸味のあるヨーグルトカレー、どれも絶品中の絶品でした
at noon…
I had lunch at my friend's home in the village near chalakudy.
From lower right Kerala rice, sambar, papado, sweet and hot sauce, milk potato curry, pumpkin and read bean curry, fried kidney bean and yogurt curry.
All the meal put on the banana leaf like Onam style. Onam is traditional festival in Kerala.
How excellent dish this is, sweet milk potato curry, sour yogurt curry and so on.
今回の旅の目的の1つでもあった友人のお母さん手作りバナナチップス
日本でも何度かいただきましたが、今日はそれを揚げたてでいただけるなんて
少し厚めで、軽いサクっとした食感と、絶妙な塩加減、ココナツオイルのまろやかな香り
たまりません
This is one of the purpose of my trip, banana chips made by my friend's mother.
He gave me it sometime in Japan, today I ate it freshly fried.
A little thick, light texture, an exquisite seasoning with salt and mild flavor of coconuts oil.
That's perfect!
もちろんデザートのパヤッサムもおいしすぎる
Of course, payasam is sooo tasty for dessert.
そして、夜
夜ごはんは、引き続きチャラクディの近くの村にある友人宅にて
左上からチキンカレー、豆カレー、イディアッパム、チャパティ
チキンカレーは日本人用に辛くないバージョンとインド人の友人家族用に辛いバージョンの2種類を用意してくれていました
そういう心遣いがとてもうれしいです
何度も言うけど、とにかく何を食べてもおいしかった
ごちそうさまでした
at night…
I ate dinner at my friend's home in the village near chalakudy.
From upper left, chicken curry, bean curry, idiappam, chapati.
Two kinds of chicken curry on the table, one is not hot for Japanese, the other is hot for Indians.
I'm grateful for their many many kindness.
done!