2015/04/27

コデンプリ Kudampuli


いただきます

あさごはんは、さばカレー、ターメリックライス
インドカレーでは酸味を出すためによくタマリンドーが使われるけれど
フィッシュカレーには、コデンプリ、通称フィッシュタマリンドーがベストらしい
いちじくっぽい果物的なものを乾燥させた真っ黒な食材、食べるのをためらうビジュアルだけど、これがおいしさを引き立たせてくれます
世界にはまだまだ未知なる食材がたくさんある

ごちそうさまでした

Let's eat.
I ate mackerel curry and turmeric rice for breakfast.
They often use tamarind for curry with sour taste in India, and Kudampuli which goes by the name of "fish tamarind" for fish furry.
Though that visual of black colored dried fruits like fig makes me take courage to eat, it enhances the taste.
There are many unknown ingredients in the world.

done!

【今日の参考資料】

さばカレー カレーな薬膳


ちなみにこれがコデンプリ
これをゴルフボール大切り取って、水にふやかし、そのふやかした水をカレーに入れる

FYI, this is Kudampuli a friend of mine from South India gave me.
We cut it into golf ball size, soak it in water, remove it, add only its juice into curry.