2015/05/27

みつばデー Mitsuba day


いただきます

あさごはんは、まぜごはん、しめじとみつばのごまあえ
収穫した春野菜を食べ尽くしてしまったので、スーパーで安い野菜を購入
今はニラとみつばがお買い得です

Let's eat.

I ate Maze-gohan added seasoning minced pork, egg and Mitsuba Japanese honewort into rice mixed well
and shimeji mushroom and Mitsuba Japanese honewort with sesame paste for breakfast.
I ate up spring vegetables harvested at my parents farm, and bought some reasonable vegetables at a supermarket.
Mitsuba and Nira leeks are bargain now, because in season.


夕方、インド友達の家にて
フライパンで焼いたマッシュポテトに、豆カレー、タマリンドチャトニ、ヨーグルトを添えたものをごちそうになりました
豆はホワイトピース、要はグリンピースを乾燥させたものらしい
他のインド人は青唐辛子チャトニ、マスタード、タバスコ等辛いソース的なものをガンガンにかけていましたが
私のは日本人仕様に辛くないセット、特にヨーグルトはたくさんかけて辛さをやわらげる、とのアドバイスでした

ごちそうさまでした

I ate fried mashed potato with beans curry, tamarind chutney and yogurt at home of my Indian friend in the evening.
That beans is white peas which is dried green peas from India.
Though the other Indian friends ate curry with much green chili chutney, mustard paste, tabasco and other spicy sauces, she gave me not spicy set especially much yogurt to soften hot.

done!

【今日の参考資料】

まぜごはん           『和食の素で万能レシピ』
しめじとみつばのごまあえ  『日本のおかず』